Monday, 16 July 2012

Miniatűr távírányítású és autonóm repülő eszközök mint szenzorhordozók

 Illusztrációk: Parrot eszköz működés közben a tokiói városháza előtt. Fotó: HUNAGI, 2012
A kisiméretű repülő robotokról terjedelmes cikk jelent meg a Wired júliusi számában Jönnek a drónok! címmel, bemutatva öt jellegzetes alkalmazást:

  • olajlétesítmények karbantartó viszgálata
  • rendőrségi felderítés
  • légifényképezés
  • növény ellenőrzés
  • vadvédelmi felmérés

A lehetséges távlatokra mutat rá, a mikródrónok fejlesztése (már 23 grammos "rovar robot" eszközt is gyártottak), egyes frizbi méretű robotok kötelékben repülve, egymással kommunikálva és egymást vezérelve is képesek működni, adataikat kicserélni, de vannak a hangsebességet meghaladó sebességgel repülő eszközök is.
Az egyszerűbb távirányítású repülő eszközök ma már a nagyközönség számára is hozzáférhetőek és polcról vásárolható csűcstechnológiás eszközökkel akár autonóm repülő eszközökké fejleszthetőek.  Példa: a második generációs Parrot eszközök honlapja. HD digitális fényképezőgéppel is kínálják. Adatlevétel WiFi-n vagy USB-n keresztül lehetséges. Elektronikus kereskedelemben is kapható. A szenzoros drónok alkalmazásával kapcsolatban jogszabályi környezetben is várhatóak változások.
További HUNAGI által ajánlott olvasmány a szenzor web idevágó EU projektjének  S@NY kiadványa:  SANY an open service architecture for sensor networks. Korábbi honlapja:  http://www.sany-ip.eu/
A nagyközönég számára szenzorokkal felszerelhető drónokat (rádióvezérlésű, többrotoros UAV eszközöket) gyártó cégek egyes termékei az alábbi honlapokon tekinthetők meg (a teljesség igénye nélkül, mindösze egyórás utánakeresés eredménye):
3D Robotics 
Hoverfly quadcopter
DJI Innovations
MikroKopter
Droidworx
uThere
DIY Drones
Parrot
Végül fontos tudni, hogy hasonló kezdeméényezések és eredmények Magyarországon is vannak.
Az egyik ilyen fejlesztésnek a Facebook-on saját csoportja is van, melynek weboldala itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/geodrones
Kiegészítés aug. 20-án:
Faludi Zoltán a Geodéták Facebook csoportja tagjainak osztotta meg  a légirégészeti alkalmazásról szóló video elérhetőségét.

No comments:

Post a Comment